C H I N A           R E I S V E R S L A G

 

Zaterdag 31 juli 2010 – dag 08
Shanghai

200
Vandaag staan we al om 8:45 uur bij het Shanghai Museum, wat pas om 09:00 uur open gaat. We zijn dus weer als eerste binnen. Dus even buiten rondlopen en dan wachten bij de speciale ingang voor groepen – bij de andere ingang staat al een hele rij mensen te wachten, dus we zijn niet de enigen die op tijd beginnen.

Het Shanghai Museum heeft een collectie van 120.000 stukken, die 5000 jaar Chinese geschiedenis, van de Steentijd tot de Qing-dynsatie, bestrijkt, vooral bronzen objecten, keramiek, schilderkunst en beelden.

We gaan gelijk beginnen op de 4e verdieping om daarna steeds verder af te dalen. Sommige afdelingen heb je zo bekeken en andere zijn zeer interessant, vooral de beelden, het aardewerk en de bronzen objecten.

4e verdieping: kleding – meubilair – cultuur figuren – jade
3e verdieping: te donkere ruimte met schilderijen – kalligrafie
2e verdieping: aardewerk – keramiek
1e verdieping: sculpturen – bronzen beelden – klokken – potten

Mooi museum – echt de moeite waard.

201Hierna rijden we naar de Bund (Zhongshan Lu). Dit was het kloppend hart van koloniaal Shanghai. De hotels, banken, kantoren en clubs aan de boulevard, die uitkijken over de rivier de Huangpu, zijn de grootste symbolen van het Westerse imperialisme. Veel oude historische gebouwen staan er nog.

We hebben hier een mooi zicht op het nieuwe moderne Pudong, dit is aan de overzijde van de rivier. Dit was halverwege de 20e ste eeuw de armste wijk van Shanghai, nu is het een economisch centrum en uitgegroeid tot een van de grootste gebouwenterreinen ter wereld met gebouwen als Oriental Pearl TV Tower  en Shanghai World Financial Center Tower oftewel ‘de flesopener ‘.
Er worden niet alleen foto’s gemaakt van de gebouwen maar ook worden er foto’s van ons gemaakt of men vraagt of wij tussen een groepje studenten of andere Chinezen willen gaan staan.
Soms steken we er dan met kop en schouder boven de Chinezen uit en dat vinden ze dan prachtig, zo hebben we dus een fotoshoot special.

Rond 11:30 uur hebben we een vroege lunch – we vinden het tegenvallen want het zijn bijna alleen maar schalen met groenten en Dick laat zich horen en hierna komen de vleesgerechten op tafel en dit is wel weer lekker.

We gaan nu een bezoek brengen aan de Yu Garden en bazaar. De gebouwen in traditionele stijl in de Bazaar van de mandarijntuinen zijn niet echt oud, maar de fantasievolle daken zien er leuk uit, evenals de drakenmuur.
De mandarijntuinen bestaat uit zes, door muren gescheiden tuinen met veel waterpartijen en overal zie koi-karpers.

De tuin is temidden van een bazaar met heel veel winkeltjes – restaurants – McDonalds em koffieshops zoals Starbucks, maar zoiets als een café of bar dat kennen ze hier niet dus gaan de mannen maar een biertje drinken op het stoepje bij de Starbucks, terwijl de dames binnen een lekkere cappuccino halen. Wel gezellig in zo’n bazaar, je komt af en toe ogen te kort.

202Tijdens het ritje terug naar ons hotel vangen we nog een glimp op van het Expo terrein. Van 1 Mei tot 31 Oktober 2010 is de Expo 2010 in Shanghai en dat brengt ook heel veel mensen naar Shanghai. We hebben gehoord dat reizigers van een vorige rondreis zeker 1,5 uur in de rij hebben gestaan om bv bij Holland Paviljoen binnen te kunnen komen. Zelfs veel Chinezen brengen nu hun vakantie door in Shanghai voor deze Expo en natuurlijk ook de omgeving.
Het valt op dat Shanghai een groene stad is – overal langs de snelwegen staan bomen of hangen plantenbakken met hangplanten. Ook zien we veel parkjes en plantsoenen.

Rond 17:30 uur moeten we klaarstaan en worden we opgehaald door de bus en gaan rond 18:00 uur dineren boven een atelier, waar men schilderijen met zijdedraad geborduurd verkoopt – een heel arbeidsintensief werkje en zodoende zijn de schilderijen ook aan de prijzige kant maar sommige zijn dan ook echt prachtig en lijken net op een foto.
Er handen veel schilderijen met oranje-kleurige karpers, tijgers, panda’s, felle kleuren  – maar ook het Karstgebergte is populair. Prijzen tot EUR 28.000,-

Rond 19:00 uur komen we aan bij de Oriental Pearl Tower en sluiten aan bij de rij wachtenden om Shanghai by Night te kunnen zien. Het lijkt wel de wachtrijen bij de Efteling, je weet niet waar het einde is want de rij blijft kronkelen. Buiten wordt de rij wachtenden om de 10 meter steeds beneveld vanuit een sproei-installatie uit de muren tegen de hitte – binnen lijkt er geen eind aan de rij te komen maar we zijn geduldig. Wel leuk dat tijdens het wachten ’n Chinese jongen van ca. 12-14 jaar tegen ons zegt: “Welcome to China” , maar ook anderen knikken je zeer vriendelijk toe. Regelmatig wordt er een foto gemaakt van die buitenlanders in de rij.

Wanneer wij om 20:45 uur in de lift stappen gaan we naar 263 mtr hoogte voor een mooi uitzicht van verlicht Shanghai.
Het is altijd mooi om een stad bij avondlicht te zien – we lopen helemaal rond en nemen veel foto’s.
Sommige van onze groep kruipen onder allerlei buizen en wringen zich in allerlei bochten voor de goede foto.


203

 

 

 

 

 

 

 

Nadat we alles hebben gezien, gaan we 1 verdieping lager en komen op een etage met een plexiglas vloer zodat we nog een beter zicht hebben op de rivier. Niet iedereen vindt dit even geweldig en sommigen blijven dan ook op het bankje zitten. Het uitzicht blijft fascineren, overal waar je kijkt, maar uiteindelijk moeten we toch weer opnieuw aansluiten in de rij bij de lift om naar beneden te kunnen gaan.

Wanneer we uiteindelijk weer beneden zijn moet Dick bekennen dat hij nog nooit zo’n drukte heeft meegemaakt. Het zal waarschijnlijk komen doordat veel Chinezen ook hier op vakantie zijn vanwege de Expo en het is zaterdagavond, misschien telt dat ook mee.
Hij zegt dat wanneer hij een vermoeden kon hebben dat het allemaal zo lang kon duren dan waren al in het begin van de avond hier naar toe gegaan, voor het diner.
Maar ja, men kan niet altijd alles weten.

Zoals afgesproken gaan we nog gezellig iets drinken in een straatje met allerlei kroegjes.
Er zijn veel Duitse kroegen – Paulaner Brauhauser, waar veel mensen rondlopen en bijna alle terrassen goed bezet zijn.

Heerlijk om ’n biertje te drinken op dit terras – gezellig te kletsen.
Jammer dat we na ongeveer 3 kwartier weer met de bus naar het hotel moeten.
Maar we komen hier nog zeker terug.

204Zondag 1 augustus 2010 – dag 09
Shanghai

Volgens het programma hebben we vandaag een vrije dag ter besteding en is er volgens de reisgids een mogelijkheid voor winkelen of om de stad te verkennen. De liefhebbers kunnen een optionele dagtocht maken naar Suzhou of naar Zhouzhuang.
Volgens Dick ligt Suzhou op 2,5 uur rijden van Shanghai – dat is dus in totaal 5 uur rijden  en naar Zhouzhuang is het ca. 1 uur rijden dus heen en terug in 2 uurtjes.
Er is besloten om niet naar het “Venetië van het Oosten” te gaan – Suzhou – maar naar het  “Giethoorn” van het Oosten – Zhouzhuang.

Na aankomst maken we eerst een wandeling door het centrum en komen dan daarna bij het meer toeristische deel. Het is snikheet en het is er enorm druk met Chinezen.
We gaan 2 Chinezen woningen bezoeken , waarna 1 heel chique en 1 heel oud.
Huizen met thee-ontvangst-ruimte, Herenkamers maar ook Vrouwenkamers.

Iedereen loopt te zuchten, te kreunen en volop te zweten van de enorme hitte. Zelfs de Chinezen zelf vinden het extreem heet en lopen vrij veel met een doekje op het hoofd en met kletsnatte T-shirts.

205Na de bezichtiging moeten we ongeveer 15 minuten wachten alvorens we worden geroepen voor de 4 boten, die we hebben gehuurd, en kunnen instappen.
Wij stappen als laatste in samen met Barbera, onze Chinese gids, in de laatste boot en ineens ziet zij dat in de voorlaatste boot een andere gids met 2 toeristen heeft plaatsgenomen en dat mag dus niet als de boot door een andere groep is afgehuurd.
Barbera ontsteekt in woede – schreeuwt naar de gondeliers – belt met het ticketbureau totdat Dick zegt dat ze echt tot rust moet komen want het is nu eenmaal zo. Maar ze laat het er niet bij zitten – en dat zal ze zelf wel verder regelen na het boottochtje.

Verder hebben we echt genoten van het boottocht. Het is echt schilderachtig met veel gebogen bruggen en prachtige huizen.

Rond 14:30 uur gaan we terug richting Shanghai met rond 16:00 uur een bezoek aan een zijde fabriek.
Bij binnenkomst krijgen we uitleg over het hele proces van zijderups tot aan het de zijdedraad – we gaan via spinnerij, waar de zijde uit de cocons gehaald wordt en op een spoel wordt gewonden – naar de winkel, waar we demonstratie krijgen hoe een dekbed wordt gemaakt. Dit gebeurt door 4 mensen, die elke aan 1 hoe staan en steeds 1 dunne laag uittrekken en door heel veel lagen over elkaar heel wordt een dekbed gemaakt en de dekbedden gaan een heel leven lang mee.’s Zomers lekker koel en in de winter warm en niet te zwaar.
Er zijn toch nog 3 dekbedden gekocht en diverse shawls en ook kleding.
Rond 17:30 uur weer terug in het hotel.
Douchen – opruimen – koffer pakken voor vertrek van morgen.
19: 30 uur in hotelrestaurant gegeten met Tabe en Astrid, Roos en Mark, Benny en Jeanet en daarna met z’n allen met de taxi nog naar het gezellige straatje voor ’n lekker pilsje.

Maandag 2 augustus 2010 – dag 10
Shanghai – Yangtze cruise

206Vertrek 08:30 uur bij het hotel – hierna brengen we een bezoek aan het Children’s palace.
Het Shanghai Children's Palace biedt getalenteerde kinderen na -school- onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Het werd voor het eerst gebouwd in 1953 door Song Qingling (Mevrouw Sun Yatsen ).
Het is in feite een soort van vrije tijd op school met programma's zoals piano spelen, schilderen, kalligrafie, dansen en computeren, judoën. Kinderen kunnen deelnemen aan een of twee programma's in het licht van hun eigen belang. Alle kinderen variërend van 5 tot 14 jaar oud, kunnen dit Children’s Palace als ze kan een eenvoudig examen hebben afgelegd en betalen een kleine som geld een termijn. Het paleis is in feite een onderdeel van het sociale welzijn van China omdat de overheid biedt een aantal financiële steun aan het paleis. Ook hebben sommige schenkingen van alle werken van het leven. Vind je dit soort paleis in vele grote en middelgrote steden in China. Ze helpen het land met de opleiding veel hoogbegaafde kinderen in de sport en muziek en zorgen voor wereldkampioenen en uitstekende muzikanten.

We mogen vrij rondlopen en zien diverse lokalen met kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar oud die Engelse les krijgen, in een ander lokaal krijgen ze tekenles. Ook wordt muziekles gegeven. Dan komen we bij de balletles, waar 5 meisje van ca. 4-5 jaar met roze balletpakjes ’n beetje verlegen met zoveel bekijks hun oefeningen moeten gaan doen. Het gebeurt dan ook niet dat ze na afloop een applaus krijgen. Dus gaan de dames daarna uitgebreid poseren samen met hun balletjuf.
Buiten gaan we in ’n andere ruimte nog even ’n kijkje nemen bij de judo les en zien dat buiten toch veel ouders maar vooral grootouders staan te wachten tot de kinderen klaar zijn met de lessen.

Hierna gaan we naar de luchthaven voor een vlucht van 1,5 uur naar Yichang en waar we om 14:30 uur zullen aankomen. Hier zullen we dan een vroeg diner hebben waarna we zullen inschepen op de MS President 6
Alle bagage wordt uit de bus geladen en dan door sjouwers aan een paal gehangen en aan weerszijden via een flink parcours aan boord gebracht. Volgens mij komt de Arbo hier niet kijken want ze nemen hier toch bijna elke keer wel minimaal 30 tot maximaal 50 kilo mee.

De kapitein tijdens de reis is Zheng Qiangli en onze River guide is Ben.

207Bijna alle hutten zijn gelijk – 2 aparte bedden – tegen betaling is het mogelijk om een iets ruimere kamer met iets meer service (’n fruitmandje en cake) en een zithoek te krijgen.
We hebben een 2-persoons bed omdat Dick met ons heeft geruild van kamer. Het is schoon en eenvoudig – alles, wat er moet zijn, is aanwezig.
Het is mogelijk om voor 168 Yuan de komende 3 dagen alle was te laten doen, dus zodra we terug komen van een excursie gaat de plakkende kleding gelijk in de waszak en wordt weggebracht – prima service.

Rond 18:30 uur worden we verwacht in het Holland House – het achterdek, waar we  steeds zullen zitten  - en krijgen een briefing over veiligheid en allerlei activiteiten aan boord zoals  Tai Chi – Massage – Accupunctuur en optionele excursies.
Cocktail van de dag: Yangtze Paradise – altijd uitproberen en smaakt goed.
In de avond krijgen we nog ’n flinke onweersbui.

Dinsdag 3 augustus 2010 – dag 11
Yangtze cruise – Drieklovendam

208We hebben heerlijk geslapen en de boot is waarschijnlijk tegen zes uur vanochtend gaan varen door de Xiling kloof en we hebben er niets van gemerkt en werden rond 06:30 uur wakker – lekker douchen en daarna op naar de gratis koffie en thee, die tot 07:00 uur gratis is te krijgen in het Holland House.
Wanneer wij uit het raam kijken zien we buiten tussen de bergen een wolkendeken hangen.

Elke hut heeft een intercom en hierdoor wordt ofwel een muzikaal deuntje ten gehore gebracht of je wordt gewekt voor het ontbijt – of men krijgt het hele dagprogramma te horen.
Tijdens de briefing is duidelijk aangegeven deze radio niet uit te zetten maar daar zien we toch maar vanaf want we vinden het toch storend al de informatie waar we eigenlijk niet op zitten te wachten.

Om 07:30 uur ontbijt en daarna verzamelen om 08:30 uur in het Holland House voor de excursie naar de Drieklovendam / Three Gorges Dam. Onze reisleider Dick is hier al 18 keer geweest, maar heeft nog nooit gezien dat de sluizen van de Dam open stonden, maar gezien de regenval van de laatste weken / maanden is het echt nodig.

De Drieklovendam is 180 mtr hoog en 2 km breed en is ’s wereld grootste waterkrachtcentrale. We gaan deze dam bekijken vanaf de zijkant want je mag de dam zelf niet op en beklimmen ook het uitkijkplatform Jar. Deze verhoging biedt een overzicht op de dam vanuit vogelperspectief.

209Het museum op het terrein belicht de geschiedenis over de aanleg van de Drieklovendam.

Rond 10:30 uur zijn we weer terug bij de boot. De rest van de dag kunnen we relaxen – dus gewoon doen waar je zin in hebt – boeken lezen – slapen – muziek luisteren – gewoon niks.

Sommigen zitten op het dek te kijken hoe het boten door de 5 sluizen gaan. De schutsluis van 5 niveaus kan over een lengte van 1600 meter schepen laten zakken of stijgen tot een hoogteverschil van 113 mtr en is daarmee de grootste schutssluis ter wereld. De doortocht duurt bijna 3 uur. Wel is goed te zien wat voor enorme bergen afval er tegen de dam worden geduwd.

17:45 uur Captains Welcome Party. Iedereen mag samen met de kapitein en z’n mooie dames op de foto en in de feestzaal staat een buffet met kleine hapjes en een drankje voor iedereen. Al het leidinggevend personeel wordt voorgesteld en daarna worden er van de diverse groepen nog foto’s gemaakt met de kapitein in het midden. Vanaf 20:30 uur Paradise by Night – avond vol amusent door het personeel met aansluitend een dansavond. Het duurt ca. 1 uur – ze doen erg hun best en het is wel aardig. Daarna nog lekker buiten zitten op het voordek en genieten van ’n drankje en de sterren.

Woensdag 4 augustus 2010 – dag 12
Yangtze cruise – Shennong Stream

De vroege vogels kunnen op het bovendek beginnen met een Tai-Chi les. Na het ontbijt van 07:00 uur gaan we om 08:00 uur met de ferry naar Shennong Stream. De Shennong rivier is een zijrivier van de Yangtze, die steeds smaller en ondieper wordt. In de kliffen markeren paalgaten de route waarover tijdens de Han-dynastie soldaten trokken. We hebben hier ook 1 hangende doodskist gezien, die volgens de verhalen meer dan duizenden jaren geleden door de nu verdwenen Bai in de kloofwanden werden uitgehakt.

210Na ongeveer 45 minuten varen komen we aan bij een ander platform met winkel, waar we moeten overstappen in kleine boten. Maar eerst allemaal een zwemvest aan en daarna rustig instappen in een houten boot met veel hulp van de Chinese bemanning.
De bemanning bestaat uit 1 stuurman en 4 roeiers – 3 voor en 1 achterop. Het is echt hard werken met zeker 24 passagiers en een gids. Het is een heel aparte manier van ‘roeien’.

Vroeger, voordat de stroomversnellingen halverwege de 20e eeuw werden beteugeld, konden schepen alleen met behulp van jagers stroomopwaarts worden getrokken. Op verschillende plekken zijn nog de jaagpaden te zien die in de oever werden uitgehouwen, of kopieën ervan boven het nieuwe hoogste waterpeil. Vroeger waren de jagers naakte jonge mannen, tegenwoordig mag dit niet meer.
Dus op ’n gegeven moment komen we bij een walkant waar een fluitist zit te spelen en 2 mannen springen uit de boot en nemen de boot letterlijk op sleeptouw – nu maar ’n klein stukje – vroeger dus veel meer.
Wanneer we terug varen gaan de roeiers zingen – mooi en goed – ook onze gids – en dan gaat het vooral om lokale liedjes. Uiteraard is het mogelijk om een CD te kopen nadat er ongeveer een 4 / 5 tal liedjes zijn gezongen.

Nadat we zijn afgezet bij de overstapplaats gaan de roeiers naar hun eigen rustplaats want in de middag zullen er weer nieuwe toeristen komen en met deze temperaturen hebben wij al moeite en dan hoeven we niet te werken.

Rond 11: 00 uur weer terug op de boot en de middag staat weer in het teken van relaxen en later diverse cocktails uitproberen.

Rond 13:00 uur gaan we door de Wu kloof (2e kloof) varen – deze is 45 km lang
Rond 15:00 uur gaan we door de Qutang kloo (3e kloof) – deze is 8 km.

’s Avonds is er Tujia Minority diner, waarbij de bemanning in traditionele kledij loopt en aansluitend wordt een dansvoorstelling gegeven van deze bevolkingsgroepen.

Donderdag 5 augustus 2010 – dag 13
Yangtze cruise - Fengdu

211
Vandaag is het Harry’s verjaardag – 58 alweer. Om 07:30 uur gaan we ontbijten en hij wordt gelijk door Hendrik-Jan en Adrie gefeliciteerd en later komen nog meer mensen van de groep hem feliciteren. Hoe weten ze dit nu? Normaal wordt dit verzwegen want Harry vindt zoiets helemaal niet leuk en vooral niet tijdens zo’n groepsrondreis – maar ja, niet alles kan een geheim blijven, toch? Hij laat het maar over zich heen komen want het is nu eenmaal zo en wat kan je eraan veranderen – niets.

08:30 uur hebben we een excursie naar Fengdu. We gaan via de loopbrug – trappen en stappen daarna in ‘golfkarren’ en rijden tot de entree en gaan verder met de stoeltjeslift naar de 288 mtr hoge heuvel.

Fengdu wordt ook wel Ghost City genoemd. Sommige noemen het een ‘spookstad’ omdat de plaats Fengdu na aanleg van de Drieklovendam geheel is verdwenen en alleen het tempelcomplex op de heuvel Ming Mountain gespaard is gebleven. Maar het is een ‘geestenstad’. Op deze heuvel zijn veel tempels gebouwd met standbeelden van spoken en duivels, die gestraft worden op een gruwelijke manier.
Het is een prachtig complex met veel beelden, torens, mooi en soms bizar.

212Het blijkt dat we niet de enige bezoekers zijn – van ca. 6 cruiseschepen lopen hier de passagiers. Rond 11:00 uur ligt het tempelcomplex er weer verlaten bij want het wordt alleen bezocht door passagiers van de cruiseschepen.

Rond 15:30 uur wordt iedereen in het Holland House verwacht voor een foto / video opname van het ‘smoelenboek’. Elk stel gaat naar de hut van Rose en Mark waar Toofan een video opname maakt, we mogen allemaal ons zegje doen wat we van deze reis vinden tot nu toe.
Iedereen heeft in de tussentijd een mooie DVD thuisgestuurd gekregen waarop Toofan een diavoorstelling heeft gemaakt met prachtige foto’s en waarop tussendoor gemonteerd de opname, welke vandaag zijn gemaakt. Toofan, hierbij nogmaals, mijn complimenten.

Om 17:00 uur is het weer happy hour en nu heeft iedereen zich in het Holland House verzameld om een toast uit te brengen vanwege Harry’s 58e verjaardag.

Natuurlijk hoort ook hier een cadeau bij en de dames Astrid en Roos hebben de taak op zich genomen en dan kan je weten dat het dus zeer komisch zal zijn en typisch Chinees. Allereerst een Expo mannetje, wat als ventilator kan dienen, wel handig, gezien de warmte van de afgelopen dagen. Hierna volgt een typisch Chinees hoofddeksel met een mooie vlecht – ’n klein beetje duwen en het past – onze hoofden zijn namelijk ’n beetje groter dan van de gemiddeld Chinees.

Rond 18:30 uur is er een ‘Captain’s Farewell Banquet’ een afscheidsbuffet / borrel ivm het einde van de cruise.
Hierbij krijgt Harry de persoonlijke gelukwensen van de kapitein en wordt er gezongen en getoast voor zijn verjaardag. Roos en Astrid hebben een verjaardagstaart besteld en deze wordt dan ook binnengebracht met vuurwerk bovenop – knalgeel marsepein – hij zal na het diner worden verdeeld over de hele groep en smaakt prima.

Rond 20:30 uur is er weer een ‘talentenjacht’ op dek 4. Allereerst worden er allerlei dansen uitgevoerd door het personeel, zoals de cancan en ook een echte Chinese dans met waxine-lichtjes.
213
Daarna is het de beurt aan de gasten, en ja, ze hebben deze keer 2 kandidaten. Maar wat blijkt het zijn Mark en Rose met iets speciaals ter gelegenheid van Harry’s verjaardag.

Mark komt op het podium en vertelt op ’n zeer ludieke manier over de kennismaking met Harry – alle voor’s en tegen’s komen aan bod.

Daarna is het de beurt aan Rose en komt als non op en begint heel eerbieding, maar ook heel ‘verkouden’. Daarna gaat de habijt af en komt er een sexy Rose tevoorschijn en begint te zingen en gaat bij Harry op z’n schoot zitten. Prachtig – iedereen ligt dubbel van het lachen.
Applaus voor Rose – je moet maar durven.

Daarna kan de laatste feestavond beginnen.  We varen door naar Chongqing, waar we een mooi uitzicht hebben op een verlichte stad.

Later op de avond koffer pakken want vanaf morgen is het uitrusten weer afgelopen.

Vrijdag 6 augustus 2010 – dag 14
Chongqing

214Rond 07:30 uur barst er een flinke regen- en onweersbui los. We moeten om 08:45 uur de boot verlaten en het regent nu zachtjes. We moeten ’n paar minuten lopen voordat we bij de bus zijn en gaan daarna richting stadhuis. We maken hier wat foto’s en lopen daarna via diverse smalle straatjes met winkeltjes, maar ook pandjes waar allerlei beroepen gevestigd zijn zoals tandarts – kapper. Vriendelijk zijn ze hier niet want wanneer men denkt dat we een foto willen, beginnen ze te roepen en met hun armen te zwaaien. Je ziet ook een ‘arts’ aan het werk met glazen bollen – Cupping therapie genaamd. Dit is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen, bamboe potjes of plastic potjes. Door deze bollen binnenin met vuur te verwarmen verdwijnt de zuurstof, zodat een vacuüm gecreëerd wordt. De bollen worden na verwarming dan ook snel op de huid geplaatst zodat deze de huid strak zuigen. Het effect hiervan is een betere doorbloeding.

We gaan verder naar het Eling Park voor een wandeling langs diverse bonsai bomen, groot en klein. We krijgen hier een mooi uitzicht over de stad Chongqing. Volgens de statistieken is Chongqing op dit moment de grootste stad ter wereld doordat de stad zelf ca. 5 miljoen inwoners heeft en de hele stadsprovincie 35 miljoen. Alle Chinezen willen graag vertellen wat China als eerste iets heeft ontdekt of wat China het allergrootste heeft – dus ook de grootste stad, maar zo kunnen we het ook als we alle randgemeenten bij elkaar tellen komen we toch ook ’n heel eind.

Bij het park gaan we een muurschildering bekijken betreffende de steden en dorpen, welke zijn verdwenen door de aanleg van de Drieklovendam.  Er wordt aangegeven hoe hoog momenteel de waterspiegel is en je ziet dus dat steden, zoals Fengdu met 78.000 inwoners, in z’n geheel onder water zouden zijn verdwenen. Nooit echt geweten wat de grootte van de steden zijn maar als je het vergelijkt met onze steden dan geeft dat toch stof tot nadenken.Ik vind het toch heel indrukwekkend en heb medelijden met alle mensen, die toch huis en haard hebben moeten verlaten en ook het verleden is geweest want alles gebouwen, graven enz. zijn afgebroken en geruimd en verplaatst. Vrienden en familie zijn misschien allemaal verspreid. Nu is alleen het tempel complex over.  In totaal zijn 1,2 miljoen geëvacueerd.

215Na de lunch gaan we verder naar het 5-sterren Harbour Hotel, waar we wederom een luxe kamer krijgen.
Na het inchecken gaan we even wandelen in de winkelstraat en hier zien we al meer Chinese eettentjes – meer het echte China en niet al de luxe.

Het hotel heeft een shoppingmall met alleen maar duren merken, leuk om langs te lopen en te bekijken, maar kopen doen we thuis wel – ze hebben hier toch iets andere maten dan dat we gewend zijn.

De temperatuur is wel aangenamer geworden en in de avond heeft bijna iedereen het buitenterras opgezocht.
We zitten heerlijk te genieten van alle drukte en een groep van ongeveer 10 Chinese meisjes van ca. 18 jaar willen graag met de dames van ons gezelschap op de foto.
Nadat de foto is gemaakt krijgen we van hun nog allemaal ’n knuffel.

Verder naar week 3

Terug naar index